با افزایش توجهِ همگانی به ویروس کرونا، بچهها هم ممکن است بترسند که مبادا خودشان یا خانواده و دوستانشان به کرونا مبتلا شوند. پدر و مادرها، اعضاء خانواده، مسئولینِ مکاتب، و دیگر بزرگسالانِ معتمد باید طوری اطلاعات و آموزشهای درست را به آنها منتقل کنند که هم صادقانه و دقیق باشد، و هم ترس و اضطرابِ آنها را به حداقل برساند.
اصول اولیه در گفتگو با بچهها
- آرام و اطمینانبخش باشید. یادتان باشد که کودکان، هم محتوای حرفِ شما و هم به نحوۀ بیانِ شما در برداشتِ کودک نقش دارد.
- شنونده باشید و به حرفهای کودک گوش کنید. برای حرفزدن با بچه وقت بگذارید. بچه باید بداند که اگر سوالی دارد، میتواند با خیال راحت از شما بپرسد.
- از مقصر قلمداد کردنِ دیگران یا بدنامکردنِ بقیه بپرهیزید. یادتان باشد که ویروس، نژاد و قومیت نمیشناسد.
- به آنچه بچهها از رادیو و تلویزیون و اینترنت میشنوند و میبینند توجه کنید. شنیدنِ اخبارِ تلویزیون دربارۀ کرونا را محدود کنید. اطلاعاتِ بیشازحد دربارۀ شیوعِ بیماری، میتواند اضطرابآور باشد.
- اطلاعاتِ دقیق و صادقانه را به بچهها منتقل کنید. متناسب با سن و سال و درکِ کودک به او اطلاعات بدهید. به بچه بگویید که بعضی از خبرهای مربوط به بیماری که در اینترنت و رسانههای اجتماعی منتشر میشود، ممکن است شایعه یا اطلاعاتِ نادرست باشد.
جوابهای درست و ساده به سوالاتِ کودکان دربارۀ کرونا
سعی کنید اطلاعات را ساده بیان کنید و به آنها یادآوری کنید که مراجعِ صحی و مسئولین شبانهروز تلاش میکنند تا همه سالم و در امان باشند. در اینجا چند سوالِ اصلی که ممکن است کودکتان از شما بپرسد، و پاسخِ مناسب به آنها ارائه شده است.
کرونا چیست؟
کرونا یک ویروس است و به آن بیماری کرونا هم میگویند. این ویروس جدیدا خیلی از مردم را مریض کرده، و داکتران و دانشمندان دارند دربارۀ آن مطالعه میکنند. به نظر دانشمندان و داکتران، بیشترِ مردم خصوصا بچهها حالشان خوب میشود، ولی بعضیها ممکن است خیلی مریض شوند. داکتران هم دارند تلاش میکنند که همۀ مردم سالم باشند.
چهکار کنیم تا کرونا نگیریم؟
- در خانه و مدرسه و موقع بازی باید سعی کنید از پخششدنِ ویروسِ کرونا جلوگیری کنید.
- سُرفه و عطسه را با دستمال کاغذی یا آرنجِ خود بپوشانید.
- اگر داخلِ دستمال کاغذی عطسه کردید، بلافاصله آن را در سطح زباله بیندازید.
- دستهای خود را به دهان و بینی و چشمانتان نزنید تا میکروبها وارد بدنتان نشوند.
- دستها را حداقل 20 ثانیه با آب و صابون بشویید. اگر آب و صابون نبود، از بزرگترتان بخواهید که دستتان را با ضدعفونیکنندۀ دست تمیز کند.
- همه چیز را تمیز نگه دارید؛ خصوصا سطوحِ پُرتماسِ منزل مثل: دستگیرهها، کلیدهای برق، کنترل تلویزیون، و میز. بچههای بزرگتر میتوانند در تمیزکردنِ سطوحِ منزل به بزرگترها کمک کنند.
- اگر مریضاحوال هستید، در خانه بمانید. همانطور که شما دوست ندارید میکروب از بدنِ دیگران به بدن شما وارد شود، دیگران هم دوست ندارند میکروبها از بدنِ شما به بدن آنها وارد شود.
اگر کرونا بگیریم چه اتفاقی میافتد؟
- علائمِ بیماریِ کرونا در هرکسی ممکن است متفاوت باشد. برای بعضیها شبیهِ سرماخوردگی یا آنفلوآنزا است. بعضیها تب و سرفه دارند یا نمیتوانند راحت نفسِ عمیق بکشند. بیشترِ کسانی که کرونا میگیرند، خیلی بدحال نمیشوند. فقط تعداد کمی از کسانی که کرونا میگیرند، حالشان خیلی بد میشود. ظاهرا بچهها جزوِ آن گروههایی هستند که خیلی بدحال نمیشوند. با اینکه خیلی از بزرگسالان مریض میشوند، بیشترشان خوب میشوند.
- اگر مریض شُدید، معنیاش این نیست که حتما به کرونا مبتلا هستید. هر نوع میکروبی ممکن است مردم را مریض کند. مهم این است که یادتان باشد اگر مریض شُدید، بزرگترهای خانه و مدرسه هوای شما را دارند و برای خوبشدنِ شما هر کاری از دستشان بربیاید، انجام میدهند.