اخیرا تحقیقی در ژورنال پزشکیِ نیوانگلند منتشر شده است که نشان میدهد ویروسِ عاملِ کووید- 19 میتواند ازچند ساعت تا چند روز در هوا و روی سطوح زنده بماند. در این تحقیق معلوم شد که ویروس کرونا روی سطوحِ پلاستیکی تا 72 ساعت، و روی استیلِ ضدزنگ تا 48 ساعت، و روی مقوا تا 24 ساعت، و روی سطوحِ مِسی تا 4 ساعت دوام میآورد. ضمنا این ویروس تا 3 ساعت در هوا قابلِ ردیابی است.
برای درکِ بهترِ این موضوع، پای صحبتِ کارولین ماکامر مینشینیم؛ او پروفسور بیولوژیِ سلولی در دانشکدۀ پزشکیِ جان هاپکینز است و سالها روی ویروسِ کرونا تحقیق کرده است. متنِ پیشرو، پرسش و پاسخی کوتاه با پرفسور ماکامر دربارۀ همین موضوع و نحوۀ مقابله با انتشارِ ویروسِ کروناست.
مطابق گزارشِ اخیرِ ژورنال پزشکی نیوانگلند، ویروس کرونا میتواند تا چند روز روی سطوح دوام بیاورد. آیا به هر چیزی دست میزنیم، باید نگران باشیم که طی چند روزِ گذشته توسط فردی آلوده لمس شده است یا نه؟
درواقع چیزی که مورد توجهِ مطبوعات قرار گرفته، این است که این ویروس میتواند 72 ساعت روی پلاستیک دوام آورد ـــ که البته این ترسناک است. اما نکتۀ مهمتر، تعداد ویروسهاییست که زنده میمانند. این رقم کمتر از یکدهمِ درصد از کل ویروسهای اولیه است. مردم باید این را بدانند که آلودهشدن به این شکل، در تئوری ممکن است ولی بعد از چند روز بعید است.
مطابقِ تحقیقِ منتشرۀ ژورنال پزشکی نیوانگلند، ویروسِ کووید تا 3 ساعت در هوا قابلِ ردیابی است، ولی ترشحاتِ تنفسیْ اصولا خیلی زودتر از ذراتِ معلقِ موردِ آزمایشْ به زمین میریزند. ذراتِ معلقی که در آزمایشِ مذکور بهکار رفته، ریزتر از آنهاییست که در سرف و عطسه موجودند، برای همین بیشتر در هوا باقی ماندند.
باتوجه به اینکه ویروسِ عاملِ کووید- 19 روی سطوح باقی میماند، بهترین راه برای محافظت از خودمان چیست؟
احتمالِ اینکه از فردی آلوده که کنارتان ایستاده، ویروس را دریافت کنید، بیشتر از آن است که از یک سطحِ آلوده ویروس را بگیرید. تمیزکردنِ سطوح با ضدعفونیکننده یا صابون بسیار موثر است، چون وقتی پوششِ چربِ ویروس از بین برود، دیگر هیچ راهی برای آلودهکردنِ سلولهای میزبان وجود ندارد. البته نباید زیادهروی کرد ولی چنین چیزی هم تابهحال اتفاق نیفتاده بود. مطابقِ راهنمایی که مرکز کنترل پیشگیریهای آمریکا صادر کرده است، سطوحی که زیاد با آنها تماس برقرار میشود ـــ مثل دستگیرهها، کلیدهای برق، سطوحِ آشپزخانه و توالت، شیرهای آب، تلفن، کیبورد و امثال این ـــ را تمیز و ضدعفونی کنید. وقتی از محیط های عمومی مثلِ بانک یا بازار، به خانه برمیگردید، فورا دستها را با آب و صابون برای حداقل 20 ثانیه بشویید. در محیطهای عمومی فاصلۀ دومتری را با دیگران حفظ کنید. و از همه مهمتر اگر مریضاحوال هستید، در خانه بمانید و دنبال مراقبتهای پزشکی باشید.
گفته میشود وقتی فصل تابستان برسد و هوا گرم شود، این ویروس از بین خواهد رفت، اما هنوز نمیدانیم که آیا این صحت دارد. آیا دمای هوا یا اتاق، تاثیری بر زندهماندنِ ویروس کرونا روی سطوح دارد؟
هیچ مدرکی وجود ندارد که صحت و سُقم این مسئله اثبات کند. هنوز دربارۀ مقاومتِ این ویروس دربرابر گرما و سرما تحقیقی انجام نشده است. ولی تحقیقی که در ژورنال پزشکی نیوانگلند منتشر شده، ظاهرا در دمای تقریبیِ اتاق یعنی 21 تا 23 درجۀ سانتیگراد انجام شده است.
ویروسِ عاملِ کووید- 19، با بقیۀ ویروسهای خانوادۀ کرونا چه فرقی دارد، و چرا شاهدِ این همه موارد ابتلای تازه هستیم؟
ویروسِ کرونای جدید (2019) از لحاظِ سازوکارهای ابتدایی، یعنی عفونت و تکثیر، مثلِ یک ویروسِ تنفسیِ کرونای معمول عمل میکند. اما بهخاطر چند جهش ژنی، این توانایی را یافته تا خود را به گیرندۀ میزبان بچسباند و قدرتِ انتقال خود را افزایش دهد، و برای همین مُسریتر است.
تحقیقی که در ژورنال پزشکی نیوانگلند منتشر شد، میگوید که پایداریِ ویروسِ کرونای جدید خیلی شبیهِ ویروسِ عاملِ سارس است که همهگیریِ سالهای 2002 و 2003 را موجب شده بود. اما پژوهشگران معتقدند که افراد میتوانند بدون داشتنِ علائمِ این بیماری، حجم بسیار بالایی از ویروس کرونای جدید را در دستگاه تنفسیِ فوقانی خود حمل کنند، که این به انسانها امکان میدهد بدون نشاندادنِ علائمی از این بیماری، ویروسِ کرونا را پخش کرده و منتقل کنند.
_______________________
منبع: دانشگاه جان هاپکینز