باید بیاموزیم که قبل یا بعد از شیوع کرونا در محل زندگیمان، چگونه با استرس یا فشارِ روانی کنار بیاییم. قبل از آنکه بیماری به سراغ شما یا خانوادۀتان بیاید، برنامهریزی کنید. نحوۀ محافظت از بچههای تحتِ سرپرستیتان را یاد بگیرید. راههایی برای غلبه بر استرس یا فشار روانی پیدا کنید تا بتوانید از خود و عزیزان و بستگانتان حمایت کنید. اگر خانوادگی متحد شوید و باهم اصول محافظتی را رعایت کنید، مدیریت اوضاع برایتان بسیار راحتتر خواهد بود.
دریافتِ اطلاعات؛ حفظِ ارتباطات
- سعی کنید ازطریق منابع و مراجعِ معتبر به اطلاعات و اخبار صحیح دربارۀ وضعیت بیماری کرونا در محلِ سکونتتان دسترسی پیدا کنید.
- سعی کنید اطلاعاتِ تماسِ مراکز اضطراری، مثل اورژانس و پولیس و امثال این، و آدرسِ مراکز درمانی (درمانگاه و بیمارستان) در دسترستان باشد.
- سعی کنید شماره تلفنِ افرادی را که ممکن است به هر دلیلی با آنها تماس بگیرید، در اختیار داشته باشید.
- با همسایگان و بستگان و اهالیِ محل درمورد ضدعفونیکردن و انجامِ امور ضروریْ تشریک مساعی کنید.
برای بیماریِ احتمالی آماده باشید
از بچهها و افرادِ تحت سرپرستیتان بخواهید تا به نکات بهداشتیِ ویژۀ کرونا عمل کنند. اقداماتِ پیشگیرانه و محافظتی را تا جاییکه برای بچهها قابلاجراست، به آنها بیاموزید: تا جای ممکن در خانه بمانند. دستشان را بشویند. به صورتشان دست نزنند. عطسه و سرفه را با دستمال کاغذی بپوشانند و بعد آن را به سطل زباله بیندازند. اتاقِ جداگانه یا مکانی را در نظر داشته باشید که اگر کسی از اعضای خانواده دچارِ کووید- 19 شد، بتوان در آنجا از او مراقبت کرد. آماده باشید که بهخاطرِ شیوع ویروس در محلِ زندگیِ شما، مدارس (و مهدکودکها) ممکن است برای مدتی تعطیل شوند.
مراقب بروز علائم در خانواده باشید
اگر کودکتان یا عضوی از خانواده، یکی از علائم اولیۀ کرونا را دارد (یعنی تب، یا سرفه، یا تنگی نفس)، با رعایتِ اصولِ بهداشتی به پزشک یا مراکز درمانی مراجعه کنید. اگر علائمِ اضطراری (حاد) در او ظاهر شد، فورا با اورژانس تماس بگیرید و دنبال مراقبتهای پزشکی باشید. برخی علائمِ نگرانکنندۀ کرونا عبارتند از: تنفسِ شدید، درد یا فشار در قفسۀ سینه، احساسِ گیجی یا بیهوششدن، آبیرنگشدنِ لبها یا پوستِ صورت.
اگر کسی در خانه مریضحال است، برای اطمینانْ فاصلۀ بدنی را با او حفظ کنید. حتی اعضای سالمِ خانواده وقتی در محیط خانه هستند، بهتر است تا جای ممکن فاصلۀ فیزیکیِ 2 متری را حفظ کنند.
اگر بیمارِ کرونایی در خانه دارید
ابتلای عضوی از خانواده، فاجعه نیست. به یاد داشته باشید که اکثرِ مبتلایان به کرونا خودبهخود درمان میشوند. درواقع درصدِ بسیار کوچکی از مبتلایان به کووید- 19 فوت میکنند. فرد مبتلا را از بقیۀ اعضای خانواده جدا نگه دارید. سطوح را ضدعفونی کنید و لوازم شخصی را به اشتراک نگذارید. در صورت امکان به اقوام و همسایهها اطلاع دهید تا به خانۀ شما نیایند. به مدرسه یا محلِ کارِ فردِ مبتلا اطلاع دهید که او باید مدتی در خانه بماند. خانواده نباید دچار وحشت شود. روحیۀ خانوادگی را حفظ کرده و استرس را در خانه مدیریت کنید. اقدامات محافظتی را به دقت اجرا کنید.
به گروههای پرخطر توجه کنید
برخی افراد در برابر ابتلا به کرونا آسیبپذیرتر هستند که به آنها گروههای پرخطر میگویند؛ مثلا کهنسالان و مبتلایان به بیماریهای حاد یا مزمن. برای اینگونه افراد، احتیاطات ویژهای درنظر بگیرید. تا جای ممکن آنها را در خانه نگه دارید و به جاهای شلوغ نبرید. اگر فردِ موردنظر دارو مصرف میکند، سعی کنید حداقل برای چندین هفته دارو برای او ذخیره کنید. اگر مجبور شدید او را بیرون ببرید (مثلا به بیمارستان)، از تماسِ او با دیگران جِدا اجتناب کنید.