هنوز معلوم نیست که آیا زنانِ باردار درمقایسه با مردم عادی، ریسکِ بیشتری برای ابتلا به کرونا دارند یا خیر؛ و اینکه آیا آنها در خطرِ ابتلا به نوعِ حادِ کووید هستند یا نه. براساس اطلاعات موجود، بهنظر میرسد ریسکِ ابتلای زنان باردار با زنانِ غیرباردار برابر است. درعینحال میدانیم که:
زنان باردار ممکن است ریسکِ افزایش عفونت در بدنِ خود داشته باشند.
زنان باردار وقتی به ویروسهای خانوادۀ کرونا و دیگر عفونتهای تنفسیِ ویروسی (مثل آنفلوآنزا) آلوده میشوند، احتمالِ ابتلای آنها به نوعِ حادِ بیماری، بیشتر است.
برای همین، به زنان باردار توصیه میشود با رعایت نکات صحی، خود و فرزندشان را از کووید- 19 محافظت کنند. برای اینکار، آنها باید از افرادی که مریض هستند یا درمعرض ویروس کرونا بودهاند، اجتناب کنند. و همچنین به بهداشت دست (شستشوی مرتب دست با آب و صابون، یا استفاده از ضدعفونی کنندۀ دست) بیشتر توجه کنند، و سطوح پُرتماس را هر روز تمیز و ضدعفونی کنند.
احتمال انتقالِ بیماری کرونا از مادر به فرزند
در دورانِ بارداری، احتمال انتقالِ ویروسِ کرونا از مادر به جنین، بسیار کم است، اما بعد از تولد، نوزاد درمعرض انتقالِ میانفردی است.
تعدادِ بسیار اندکی از نوزادان، مدتِ کوتاهی بعد از تولد به کرونا مبتلا شدهاند، ولی معلوم نیست که آیا این نوزادان قبل از تولد به این ویروس آلوده شدهاند یا بعد از تولد.
ویروس کرونا در مایعِ جنینی (آمنیوتیک)، یا شیرِ مادر، یا نمونۀ آزمایش مادران یافت نشده است.
شیردهی برای مادرانِ مبتلا به کووید- 19
شیر مادر، نوزادان را در برابر بسیاری از بیماریها محافظت میکند و بهترین منبعِ غذایی برای نوزادان محسوب میشود. سعی کنید با مشورت پزشکتان، دربارۀ برنامۀ شیردهی به نوزادتان تصمیمگیری کنید.
در تعدادِ کمی از تحقیقاتِ انجامشده، کووید- 19 در شیرِ مادر یافت نشده است؛ ولی با قطعیت نمیدانیم که آیا مادرانِ مبتلا به کووید- 19 میتوانند از طریق شیرِ خود، این ویروس را منتشر کنند یا خیر.
اگر خودتان مریض هستید و میخواهید مستقیا (از پستانِ خود) به بچه شیر بدهید، ماسک بزنید و قبل از شیردادنْ دستانتان را بشویید.
اگر مریض هستید و میخواهید غیرمستقیم به نوزاد شیر بدهید، میتوانید شیر را در بطریهای تمیزی ذخیره کنید، یا از یک پمپِ سینۀ اختصاصی استفاده کنید. قبل از دستزدن به پمپ یا بطریِ شیر، و بعد از شیردهی، دستها را بشویید.
در صورت امکان، از کسی که سالم است (مریض نیست)، بخواهید شیردهیِ غیرمستقیم را انجام دهد.
مادرانِ شیرده و پرستاران بچه، با رعایت بهداشتِ شیردهی نقش مهم در رشدِ سالمِ نوزاد خواهند داشت. توجه داشته باشید که روشهای مستقیم و غیرمستقیم، هرکدام مزایا و ریسکهای خود را دارند. در مورد استفاده از پمپِ سینه، میکروبها میتوانند خیلی سریع در قطعات پمپ رشد کنند. برای همین، تمیزکردن و استریلکردن قطعاتِ پمپ و لوازم شیردهی، برای بهداشتِ نوزادتان از اهمیت ویژهای برخوردار است.