تا امروز هیچ داروی قطعی برای پیشگیری یا درمانِ ویروس کرونای جدید (2019_nCoV) کشف نشده است. از شایعات بیاساس پیروی نکنید. بهترین دفاع در برابر ویروس کرونا، رعایتِ اصولِ بهداشتیست. برای محافظت در برابرِ ویروس کرونا، دستهایتان را مرتبا با آب و صابون بشویید یا با مواد ضدعفونیکنندۀ الکلی تمیز کنید. در اماکنِ عمومی استفاده از دستکش و ماسکِ بهداشتیِ مناسب، ریسکِ انتقالِ ویروس را شدیدا کاهش خواهد داد. تا جای ممکن در خانه بمانید و از رفت و آمدهای غیرضروری اجتناب کنید. در اینجا به برخی اطلاعات غلط دربارۀ ویروسِ کرونا میپردازیم.
بیماری کرونا لاعلاج و مادامالعمر است.
بیماری کرونا لاعلاج نیست ـــ مادامالعمر هم نیست. اکثرِ کسانی که به کووید 19 مبتلا میشوند، بهبود پیدا کرده و ویروس را از بدنشان دفع میکنند. در صورت ابتلا به این بیماری، یا چنانچه دچار سرفه، تب و مشکلِ تنفسی هستید، به توصیههای بهداشتی عمل کرده و به مراکز درمانی مراجعه کنید.
کرونا در اقلیم گرم نمیتواند منتشر شود.
تا جایی که میدانیم، ویروس کرونا در تمامِ اقلیمها میتواند منتشر شود. کشورهایی که هوای گرمی دارند هم دچار ویروس کرونا شدهاند.
بودن درمعرضِ آفتاب، از ابتلا به کرونا جلوگیری میکند.
هرچهقدر هم که درمعرضِ آفتاب باشید، ممکن است به کووید 19 مبتلا شوید.
حمامکردن با آبِ داغ، از ابتلا به ویروس کرونا جلوگیری میکند.
حمامِ داغ از ابتلای شما به کووید 19 جلوگیری نمیکند. دمای آبِ حمام هرچه باشد، دمای عادیِ بدنِ شما حدود 36.5 تا 37 درجۀ سانتیگراد باقی میماند. ضمنا حمامکردن با آبِ بسیار داغ میتواند به شما آسیب بزند یا باعث سوختگی شود.
هوای سرد و برف، ویروس کرونا را نابود میکند.
هیچ شواهدی وجود ندارد که نشان دهد هوای سرد میتواند ویروس کرونا یا بقیۀ بیماریها را نابود کند. ضمن اینکه دمای عادیِ بدنِ انسان حدود 36.5 تا 37 درجۀ سانتیگراد است.
خوردنِ سیر میتواند از ابتلا به کرونا پیشگیری کند.
سیر یک مادۀ غذاییِ مفید است که برخی خواصِ ضدمیکروبی دارد. اما هیچ مدرکی وجود ندارد که نشان دهد سیرخوردن مانعِ ابتلا به ویروس کرونا میشود.
شستشوی مرتبِ بینی با آبنمک، از ابتلا به ویروس کرونا جلوگیری میکند.
هیچ مدرکی وجود ندارد که نشان دهد شستشوی منظمِ بینی با محلولِ آبنمک، باعث عدمِ ابتلای فرد به کرونا میشود. گاهی دیده شده که این کار به بهبودِ سرماخوردگی کمک میکند، اما ثابت نشده که از عفونتهای تنفسی جلوگیری میکند.
خوردنِ الکل ما را از ابتلا به کرونا محافظت میکند.
این تصور غلط است. ضمنا مصرفِ مکرر و بیشازحدِ الکل، جزوِ رفتارهای پرخطر محسوب میشود و میتواند به سلامتِ شما آسیب بزند.
ویروسِ کرونا بچهها و نوجوانان را مبتلا نمیکند.
همۀ گروههای سنی امکانِ ابتلا به ویروس کرونا را دارند. افرادِ مسنتر و کسانی که بیماریِ قبلی (مثلا آسم یا تنگی نفس، دیابت یا مرض قند، یا امراض قلبی) دارند، در برابرِ این ویروس آسیبپذیرتر هستند. سازمان بهداشت جهانی به همۀ گروههای سنی توصیه میکند برای حفاظتِ خود در برابر این ویروس، اصولِ بهداشتی (ازجمله بهداشتِ تنفسی) را رعایت کنند.
اگر بتوانید نفسِ خود را حداقل 10 ثانیه نگه دارید، یعنی کرونا ندارید.
این تمرینِ تنفسی نمیتواند عدمِ ابتلا به کرونا را ثابت کند. رایجترین علائمِ کووید 19 عبارتند از: سرفۀ خشک، خستگی و تب. بعضی افراد ممکن است به امراضِ تنفسیِ حادی مثل ذاتالریه هم دچار شوند. بهترین راه برای تایید ابتلا به کرونا، انجام آزمایشِ تخصصی است (یعنی تستِ آزمایشگاهی).
نیش پشه میتواند ویروس کرونا را منتقل کند.
تا امروز هیچ مدرکی وجود ندارد که نشان دهد پشه میتواند ویروس کرونا را منتقل کند. ویروس کرونای جدید، یک ویروس تنفسی است که اساسا ازطریقِ ترشحاتِ موجود در سرفه یا عطسۀ فردِ مبتلا، یا ترشحاتِ بزاق و بینیِ او منتشر میشود. سعی کنید از تماسِ نزدیک با کسانی که سرفه یا عطسه میکنند، خودداری کنید.
امواجِ موبایل، ویروس کرونا را منتشر میکنند.
ویروسها نمیتوانند روی امواج رادیویی یا امواج موبایل سوار شوند. کووید 19 ازطریق ترشحاتِ تنفسی منتشر میشود، مثلا در اثر سُرفه یا عطسۀ فردِ آلوده. ضمنا اگر کسی سطوحِ آلوده به این ویروس را لمس کند و بعد به چشمها یا دهان یا بینی خود دست بزند، بهسادگی ممکن است به کرونا مبتلا شود.
لوازمی مثلِ سشوار، که بادِ گرم از آنها خارج میشود، میتوانند ویروس کرونا را نابود کنند.
لوازمی که بادِ گرم از آنها خارج میشود (مثلِ سشوار و دستگاههای دستخشککن) نمیتوانند ویروس کرونا را از بین ببروند.
لامپِهای ضدعفونیکنندۀ ماوراء بنفش، ویروس کرونا را از بین میبرند.
از این لامپها نباید برای ضدعفونیکردنِ دستها یا بدن استفاده شود، چون اشعۀ ماوراء بنفش ممکن است به پوستتان آسیب بزند.
با یک دستگاهِ تبسنج بهراحتی میتوان مبتلایان به کرونا را شناسایی کرد.
دستگاههای تبسنج در شناساییِ کسانی که تب دارند (یعنی دمای بدنشان از حالت عادی بیشتر است)، مفید هستند؛ ولی نمیتوانند کسانی را که هنوز علائمِ بیماری ندارند، شناسایی کنند. چون ممکن است 10 روز طول بکشد تا یک فردِ آلوده، بدحال شده و به تب دچار شود. یعنی تاوقتی فرد تب نکند، این دستگاه چیزی را نشان نمیدهد.
پاشیدنِ الکل یا کلُر روی تمام بدن، ویروس کرونا را نابود میکند.
پاشیدنِ الکل یا کلر روی تمام بدن، نمیتواند ویروسهایی را که داخل بدنتان هستند نابود کند. ضمنا پاشیدنِ اینگونه مواد میتواند برای مخاطِ چشم و دهان مضر باشد. البته الکل و کلر برای ضدعفونیِ سطوح مفید هستند، اما باید براساس توصیههای فنی از آنها استفاده شود.
واکسنِ ذاتالریه (سینهپهلو)، ما را از ویروس کرونا هم محافظت میکنند.
واکسنهای ذاتالریه، هیچ محافظتی علیه ویروس کرونا ایجاد نمیکنند. برای ویروس کرونای جدید باید واکسنِ تازهای تولید شود و محققان دارند روی آن کار میکنند.
مصرفِ آنتیبیوتیکها از ابتلا به کرونا پیشگیری میکند.
آنتیبیوتیکها بر باکتریها اثر میکنند، ولی بر ویروسها تاثیری ندارند. ویروس کرونای جدید همانطور که از نامش پیداست، یک نوع ویروس است و درنتیجه آنتیبیوتیکها را نباید برای پیشگیری یا درمانِ آن بهکار برد. البته اگر شما بهخاطرِ ابتلا به کرونا بستری شدهاید، ممکن است بهخاطرِ عفونتهای باکتریایی، به شما آنتیبیوتیک داده شود.