در حال حاضر هیچ درمانِ تاییدشدهای برای کووید- 19 وجود ندارد، پس بهترین کاری که میتوانید برای نجات از همهگیری فعلی بکنید، پیشگیری از بیمارشدن است. بهداشتِ دست یا شستنِ دستها، گامی حیاتی برای کنترلِ آلودگیست و در کنار اقداماتی مثل فاصلهگذاری اجتماعی، پوشیدنِ دستکش و ماسک، و تمیزکردنِ سطوحِ پُرتماس، باید به آن هم توجه شود.
البته اهمیتِ بهداشتِ دست، از مدتها پیش برای ما آشکار شده است. شستنِ دستها، ریسکِ امراض تنفسی ازجمله سرماخوردگی را تا 20 درصد کاهش میدهد. ضمنا این کار از شیوعِ اسهال و بیماریهای مرتبط با آن پیشگیری میکند.
با اینحال، شستشویِ موثرِ دستها آنقدرها هم کارِ آسانی نیست. حتی در محیطهای بیمارستانی، پرستاران بهقدرِ کافی دستانشان را نمیشویند. در اینجا به رایجترین اشتباهات در شستشوی دستها میپردازیم؛ اشتباهاتی که میتواند زحمتِ شستن را به هدر بدهد.
1) شستشوی نامنظمِ دستها
بسیاری از سطوح، در طولِ روز ممکن است درمعرضِ میکروبها ازجمله ویروسِ کرونا باشند، و دستها یا انگشتهایتان ناخواسته با آنها تماس پیدا کند. وقتی میکروب به انگشتها رسید، فقط کافیست چشمها یا بینی یا دهانتان را لمس کنید تا میکروب بهراحتی واردِ بدنتان شود. شستنِ دستها بهترین راه برای رفعِ میکروبهاست. جایی که نمیشود از آب و صابون استفاده کرد، ضدعفونیکنندۀ دست گزینۀ خوبی محسوب میشود، ولی برای تمیزکردنِ کثیفیها آب و صابون بهتر است. در هر یک از شرایط زیر، دستها را بشویید:
بعد از برگشتن از اماکن عمومی و دستزدن به چیزهایی مثل دستگیره و امثال این؛
بعد از سرفه یا عطسه؛
قبل از لمسِ صورت، خصوصا چشمها، بینی و دهان؛
قبل و بعد از غذا درستکردن و غذاخوردن؛
بعد از تشنابرفتن؛
بعد از دستزدن به حیواناتِ اهلی و خانگی؛
بعد از تر و خشک کردنِ نوزاد، مثلا تعویض پوشک بچه؛
بعد از دور ریختنِ زباله.
2) کفنکردنِ صابون بهقدرِ کافی
دستها را با آب خیس کرده و حسابی صابونمالی کنید؛ در مصرف صابون سخاوتمند باشید. مردم معمولا وقتی به دستشان صابون میزنند، آنها را کاملتر آبکشی کرده و بیشتر میشویند. (استفاده از صابونهای ضدباکتری مزیتی ایجاد نمیکند). آنقدر کف درست کنید و بمالید تا کثیفی و چربی و میکروب کاملا از پوست جدا شود.
3) عدم مالشِ تمامِ نقاطِ دست
حتما سعی کنید پُشتِ دستها، لای انگشتان، و خصوصا زیرِ ناخنها را صابونمالی کنید. توصیه میشود ناخنها را کوتاه نگه دارید تا از جمعشدنِ کثیفی و آلودگی در زیرِ ناخن کاسته شود.
4) صرف زمانِ ناکافی در هر نوبتِ شستشو
برای جداشدنِ میکروبها، حدودِ 20 ثانیه باید دستها را بههم بمالید. سعی کنید شتابزده عمل نکنید. صرف چنین زمانِ اندکی (زیر 30 ثانیه) برای حفظِ سلامتیتان، هزینۀ زیادی نیست. درصورتی که از محلولِ ضدعفونیکنندۀ الکلی استفاده میکنید، بعد از مالیدنِ محلول به دست، آنقدر دستها را به هم بمالید تا محلول کاملا خشک شود.
5) عدم آبکشیِ کافیِ دستها
بعد از کفمالیِ کاملِ دستها، باید دستها را بهخوبی با آبِ بهداشتی (یا شهری) بشویید تا تمامِ چیزهایی که از سطحِ پوست جدا شدهاند، کاملا پاک شوند. ضمنا پاکشدنِ کاملِ ذراتِ صابون از روی دست، به کاهشِ خارشِ احتمالیِ پوست کمک میکند.
6) خشکنکردنِ دستها
دستهای خیس میکروبها را راحتتر منتقل میکنند، پس کمی بیشتر وقت صرف کنید و با یک حولۀ تمیز یا دستمال کاغذی، دستها را کاملا خشک کنید. ضمنا حولههای پارچهای را مرتبا بشویید. (در اماکن و ساختمانهای عمومی، استفاده از حولۀ کاغذی، از دستگاهِ خشککن بهتر است.)
باتوجه به مطالبی که ارائه شد، ممکن است شستنِ دستها کار پیچیدهای بهنظر آید، اما توجه داشته باشید که رعایتِ همین موارد بهسادگی میتواند زندگی شما را نجات دهد!