دانشمندان در بریتانیا فکر میکنند که سگهای شناساییِ پزشکی میتوانند به شناسایی مبتلایان کرونا کمک کنند. سگهای شناسایی (یا سگهای بویابِ پزشکی) قبل از این قادر به شناساییِ سرطان، مالاریا و پارکینسون بودند و اعضای هیئت علمی دانشگاههای لندن و دورهام درحال بررسیِ این موضوع هستند که آیا سگها قادرند که کووید- 19 را هم شناسایی کنند یا نه.
به این ترتیب، استفاده از سگهای آموزشدیده میتواند راهحلی برای بحرانِ کمبودِ تست در بسیاری از کشورها در دورانِ همهگیریِ کرونا باشد. به گفتۀ رئیس یک سازمان غیردولتی که سگهای پزشکی را تربیت میکند، این سگها میتوانند در هر ساعت روی 750 نفر تستِ بویایی انجام دهند.
دانشکدۀ بهداشت و پزشکی حارهایِ لندن و دانشگاه دورهام، و سازمانهای تربیتکنندۀ سگهای شناساییِ پزشکی دارند امکان کمکِ سگها به همهگیری ویروس کرونا را بررسی میکنند. دانشکدۀ بهداشت و پزشکیِ حارهای لندن اخیرا با انتشار مطلبی علمی، از یک پروژۀ آزمایشی سخن گفت که قصد دارد مشخص کند آیا سگها همانطور که بیماریهای دیگر را شناسایی میکنند، میتوانند کووید- 19 را هم با اطمینان تشخیص دهند.
برنامۀ آنها این است که اگر آزمایشهای اولیه موفقیتآمیز بود، شش سگ را برای این کار تربیت کنند. در این برنامۀ آموزشی، ماسکِ صورتِ بیمارانِ کرونا به سگها داده میشود تا بو بکشند و معلوم شود آیا کووید- 19 بوی منحصربفردی دارد که توسط سگها قابل شناسایی باشد. البته به چندین هفته آزمایش نیاز خواهد بود تا مشخص شود که آیا سگها قادر به شناساییِ ویروس کرونا هستند یا نه.
پروفسور جیمز لوگان، رئیس ادارۀ کنترل بیماریهای دانشکدۀ مذکور میگوید، «بویابیِ کووید- 19 تازه در ابتدای راه است. ما هنوز نمیدانیم که آیا کووید- 19 بوی خاصی دارد یا خیر، ولی میدانیم بیماریهای تنفسیِ دیگر، بوی بدن ما را عوض میکنند، پس این احتمال برای کووید- 19 هم وجود دارد. و اگر این درست باشد، سگها قادر به شناسایی آن خواهند بود. این ابزارِ تشخیصیِ جدید میتواند نحوۀ پاسخ ما را به کووید- 19 متحول کند.»
سگهای شناساییِ پزشکی، قبل از این برای غربالگریِ انواعی از بیماریها مثل سرطان، مالاریا و پارکینسون مورد استفاده قرار میگرفتهاند. کلِر گِست، مدیر اجرایی خیریۀ سگهای بویابِ پزشکی میگوید، «در حوزۀ شناسایی بیماریهای انسانی توسط سگها، دستاوردهای فوقالعادهای کسب شده است، و من فکر میکنم که آنها را میتوان برای بویابیِ کووید- 19 هم تربیت کرد. وقتی منابع و کیتهای آزمایش دچار کمبود است، نمیشود صدها نفر را یکدفعه تست کرد. اما این سگها میتوانند 750 نفر را سریعا غربال کنند. به این ترتیب، سگها با شناساییِ کسانی که نیازمند تستِ پزشکی و قرنطینۀ شخصی هستند، میتوانند مانع گسترش بیماری کرونا شوند.»